Van diversiteit naar neurodiversiteit (in een AI-wereld)

In het onderwijs en op de werkvloer praten we al jaren over diversiteit. Dan gaat het over achtergrond, cultuur, taal, en identiteit. Maar er is een nieuwe laag van verschil die steeds meer aandacht krijgt: neurodiversiteit. Het besef dat niet alleen mensen zijn zoals ze zijn, maar ook op legio unieke manieren denken, leren en informatie verwerken.
Binnen dat besef van neurodiversiteit ontstaat een krachtig nieuw begrip. Dat is leeruniciteit, de erkenning dat ieder brein zijn eigen route neemt naar begrip, groei en succes.

Wat is neurodiversiteit?

Neurodiversiteit gaat ervan uit dat neurologische verschillen, zoals in waarneming, informatieverwerking, concentratie of motivatie, geen stoornissen zijn, maar natuurlijke variaties. Denk aan ADHD, hoogbegaafdheid, autisme, dyslexie, of simpelweg mensen die liever zien, dan horen. Of eerst het overzicht willen, in plaats van de details.

Neurodiversiteit gaat verder dan leren anders accepteren? Het vraagt om een fundamentele verandering in hoe we leren, begeleiden, beoordelen én waarderen. En precies daar komt jouw leeruniciteit om de hoek kijken.

Leeruniciteit: jouw unieke manier van leren en denken

Iedereen leert en denkt anders. Dat is geen beperking, dat is een uitgangspunt/verrijking. Leeruniciteit betekent:

  • dat je brein zijn eigen voorkeuren heeft (zoals visueel, auditief of kinesthetisch),
  • dat jij informatie op je eigen tempo en volgorde verwerkt,
  • en dat jij het meeste leert als je je natuurlijke voorkeuren mag volgen.

Leeruniciteit is dus de praktische vertaling van neuro-diversiteit. Het is geen etiket, maar een sleutel. Waar de standaardmethode van lesgeven voor sommigen werkt, werkt die voor anderen juist tegendraads. Het gevolg? Onnodige frustratie, vermoeidheid of demotivatie, terwijl het probleem vaak niet bij jou ligt, maar bij de mismatch met je leerstijl. Dan wel dat je moet ontdekken hoe jezelf het geleerde op een andere manier makkelijker tot je neemt. Daarvoor kun je MILS gebruiken.

MILS: een sleutel tot jouw leeruniciteit

Het MILS-onderzoek, ontwikkeld door Marjolein van Bodegom, is een krachtige tool om jouw persoonlijke leervoorkeuren inzichtelijk te maken. MILS staat voor Meer Inzicht in LeerStrategieën en brengt o.a. het volgende in kaart:

  • Hoe jij het liefst informatie verwerkt (zien, horen, doen etc.).
  • Jouw voorkeursomgeving om te leren (met anderen vs alleen, bewegend of stilzittend).
  • Of je vanuit het geheel of juist stap-voor-stap leert.
  • Wat jou motiveert en afleidt.

Het resultaat: een persoonlijk profiel dat jou helpt efficiënter en effectiever te leren, studeren en werken, zonder jezelf te forceren in een vorm die niet bij je past.

Figuur: MILS

Waarom dit juist nu belangrijk is: leren in een wereld vol AI

In een tijd waarin kunstmatige intelligentie ons werk, onderwijs en leven beïnvloedt, moeten we onze menselijke kracht opnieuw definiëren. AI kan data verwerken, voorspellen, zelfs ‘creatief’ zijn…… maar AI denkt niet zoals jij. Heeft niet jouw ‘breincode’.

Wat de toekomst vraagt, is:

  • Zelfkennis: wat heb jij nodig om efficiënt en effectief te kunnen leren en denken?
  • Aanpassingsvermogen: hoe leer jij vs hoe leert jouw collega?
  • Menselijke eigenheid: jouw unieke brein ís je voorsprong.

Wie zijn leeruniciteit kent, kan zich veel sneller ontwikkelen, beter samenwerken met technologie én zich staande houden in een complexe wereld vol algoritmen en automatisering. Wanneer je leert op een manier die bij jouw brein past:

  • Leer je sneller en met minder stress.
  • Blijft informatie beter hangen.
  • Kom je sneller tot inzichten en oplossingen.
  • Kost leren minder energie en levert het meer op.

Of je nu leerling bent, professional, ouder of teamleider, inzicht in al die ‘anders bedrade breinen’ begint bij inzicht in jouw eigen leeruniciteit als sleutel tot jouw persoonlijke ‘breincode’. En met MILS krijg jij tools om die sleutel om te draaien.

Wil jij leren zoals jij bedoeld bent?

Ontdek je MILS-profiel en geef jouw ontwikkeling een boost. Leer op jouw ritme, jouw manier, jouw kracht. Niet méér leren, maar slimmer leren, omdat jij uniek bent, en dat blijft. Zie voor meer informatie www.vanbodegom.eu

Max Herold
Juli 2025